Een VOF oprichten?

BusinessFoundry begeleidt u bij het volledige oprichtingsproces zodat u zorgeloos van start kan gaan.  Een eerste adviesgesprek zonder enige verplichting is steeds gratis

VOF oprichten

Wat is een VOF? 

VOF staat  voor vennootschap onder firma. De VOF is een maatschap waarvan de vennoten willen dat zij een rechtspersoonlijkheid heeft. Dit wil zeggen dat de VOF in eigen naam kan optreden en overeenkomsten kan sluiten. De vennoten blijven wel – in tegenstelling tot bijvoorbeeld de BV – hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk voor alle verbintenissen en mogelijke schulden die daaruit voortvloeien. Tegenover deze hoofdelijke en onbeperkte aansprakelijkheid staat wel dat voor het oprichten van de VOF geen minimumkapitaal vereist is.  

Ter illustratie: Jij en je vriend(in) openen een webshop om handgemaakte artikelen te verkopen. Jullie nemen weinig risico’s en er zijn geen grote investeringen. Liefst handel je onder de regels van de vennootschapsbelasting, omdat deze fiscaal interessanter zijn. Dan kies je best om met zijn tweeën een VOF oprichten.

asian women with laptop and documents on terrace

De VOF: wat zijn de voordelen?

Het grote verschil qua oprichting met deze twee andere vennootschapsvormen is dat de VOF geen notariële akte nodig heeft. Je hoeft dus niet langs te gaan bij de notaris en je kunt dit dus doen met een onderhandse akte. Zo kun snel en goedkoop een vennootschap met een rechtspersoonlijkheid oprichten.

Ook nadien is de VOF makkelijk qua administratie. Je hebt geen financieel plan nodig en je hoeft ook geen jaarrekening te publiceren. Hierdoor kan je ook voorkomen dat je concurrentie je cijfers kan inzien. 

Het grote voordeel van de VOF tegenover de eenmanszaak is de belasting op de winst die je maakt. De belasting op de winst van de eenmanszaak wordt berekend volgens de percentages van de personenbelasting, daar is de hoogste schijf 50%. De winst van je vennootschap onder firma is onderworpen aan het veel voordeliger tarief van de vennootschapsbelasting.

akte

VOF oprichten

Een VOF is ideaal als je weinig startkapitaal hebt en een activiteit uitvoer die weinig risico inhoudt. De vennootschap onder firma heeft een rechtspersoonlijkheid net zoals de BV en de NV.

meeting

Juridisch correct

Onze expert zorgen voor al het lastige papierwerk en leggen in simpele taal de beste adviezen aan je uit. Hierdoor bespaar je tijd en kan je van bij het begin je focussen op jouw onderneming

rocket-starter

Snel en transparant

BusinessFoundry is efficiënt georganiseerd en regelt de oprichting van uw VOF binnen 2 werkdagen. Alles wordt voor u geregeld tegen een vast tarief.

Hoe werkt het?

In een paar stappen eenvoudig en snel je VOF opgericht. Bekijk hieronder de stappen. 

Opstellen oprichtingsakte

We bekijken op basis van jouw situatie en voorkeuren wat de beste opties is en bereiden ons daarop voor. Verder controleren we de beschikbaarheid van de maatschappelijke benaming. Als specialist in het oprichten van vennootschappen zorgen wij voor een oprichtingsakte op maat.

Neerlegging en publicatie

We leggen de akte elektronisch neer bij de ondernemingsrechtbank. Binnen de 3 werkdagen wordt je akte gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Jouw VOF verkrijgt vanaf de neerlegging rechtspersoonlijk en een ondernemingsnummer.

Openen zakelijke bankrekening

Met het uittreksel van de oprichtingsakte kan je een zakelijke rekening openen op naam van de onderneming. De rekening is nodig omdat de vennootschap een aparte rechtspersoon is en belangrijk voor de activatie van de ondernemingsnummer en BTW.

Activatie KBO & BTW

We zorgen voor de inschrijving in de KBO en activatie van jouw BTW. Verder gaan we ook na of er  vergunningen nodig zijn voor de activiteiten die je vanuit je vennnootschap uitvoert en zorgen we voor de verplichte aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds.

Heb je nog twijfels over je opstart of kan je niet wachten om te starten?

Wij staan klaar voor je. Dankzij onze jarenlange expertise kunnen we je helpen met het juiste advies.

4 + 2 =

Meer weten over de VOF? 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.