Een commanditaire vennootschap: ideaal voor een starter?

by | 27 mrt 2021 | CommV | 0 comments

Wanneer je je bedrijf opricht word je steevast geconfronteerd met tal van vennootschapsvormen. Toch blijft de CommV relatief onbesproken vergeleken met pakweg de BV. Is dat terecht, of biedt de CommV toch voordelen tegenover andere bedrijfsvormen?

Wat is een Commanditaire vennootschap (CommV)?

De CommV is een vennootschapsvorm waar er altijd minstens een stille vennoot (De commanditaire) en een beherende vennoot (de gecommanditeerde) is. 

 De stille vennoot is iemand die louter kapitaal in de vennootschap steekt. In principe eindigt zijn rol daar. Hij blijft ´stil´ vanaf het kapitaal is ingebracht in de Commanditaire Vennootschap. Zo lang hij stil blijft en zich niet mengt in het beheer van vennootschap is hij enkel aansprakelijk voor zijn inbreng mocht iets fout lopen.

De beherende vennoot is degene die de vennootschap van dagelijks leidt. De beherende vennoot is onbeperkt aansprakelijk voor alle schulden van de vennootschap.

Ter illustratie: Jan richt een juwelierszaak op en vraagt aan Piet om stille vennoot te zijn. Piet is het daarmee eens en steekt 50.000 euro in de zaak. 4 jaar later gaat de zaak failliet  door een schuld van 200.000 euro en Piet heeft zich nooit met het beheer gemoeid. Piet kan maximaal voor 50.000 euro worden aangesproken en Jan voor 200 000. Heeft Piet zich wel gemoeid door bijvoorbeeld te zeggen welke leverancier en welke juwelen er moeten worden aangekocht, is hij ook onbeperkt aansprakelijk voor 200.000 euro. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt de schuld bij een faillissement niet evenredig verdeeld tussen de vennoten. Zij zijn allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de volledige schuld. Ze moeten dan nadat de schuldeisers betaald zijn dat onderling vereffenen. 

Waarom een CommV?

Wat is dan het voordeel tegenover de BV waar je niet onbeperkt aansprakelijk bent? 

Een commanditaire vennootschap biedt tal van voordelen tegenover de BV die zeker voor startende ondernemingen voordelig kunnen zijn.

Lagere oprichtingskosten – In tegenstelling tot de BV is er geen notaris vereist voor de oprichting van een commanditaire vennootschap. Hierdoor liggen de oprichtingskosten beduidend lager dan die van een BV. Voor de oprichting van een BV moet je namelijk langs bij de notaris. Daar zijn meestal hoge kosten aan verbonden. Deze liggen meestal tussen de 1100 en 1600 euro. De CommV vereist ook geen minimumkapitaal bij de oprichting.

Eenvoudige administratie – Een CommV is een stuk makkelijker qua boekhouding. De BV administratie is door de beperkte aansprakelijkheid een stuk complexer. De wetgever wil namelijk schuldeisers maximaal beschermen. 

Stille vennoten verplicht stil – Vaak gebeurt het in een BV dat je afspreekt dat iemand geld voorschiet en zich niet inlaat met het dagelijks  bestuur. Echter vanaf dat de investering is gedaan komen ze terug op daarop en mengen ze zich in met alles wat je maar kunt bedenken. De Commanditaire Vennootschap zorgt voor rust. Zo kun je je aan jouw visie blijven houden. 

Flexibele statuten – Wil je iets veranderen aan de statuten van de CommV? Dat gaat een stuk sneller dan bij de BV. Je kunt dit via een onderhandse akte doen. Daarna is een nieuwe neerlegging bij de ondernemingsrechtbank vereist. Dit kan volledig digitaal via de e-griffie. Wil je een wijziging bij de BV? Dan is dit een lang en duur proces waarvoor je waarschijnlijk nog eens bij de notaris zult moeten binnenspringen.

Hoe richt je CommV op?

De oprichting van een commanditaire vennootschap kan zonder notaris. De stille en beherende vennoot kunnen onderling de onderhandse akte en de statuten opstellen. Wanneer de onderhandse akte en de statuten zijn opgemaakt moeten deze worden neergelegd op de griffie van de ondernemingsrechtbank. Daarnaast is het ook nodig om je oprichting bekend te maken in het Belgisch Staatsblad. Dit kan digitaal via de e-griffie. 

CommV: ja of nee?

De commanditaire vennootschap is dus een zeer goede vennootschapsvorm als je als beginner weinig risico wilt nemen en snel van start wilt gaan. Ook voor startende ondernemers met een klein budget of die hun geldkapitaal optimaal willen gebruiken biedt de CommV een goede oplossing. De CommV is ook een goede vennootschapsvorm om investeerders aan te trekken die zich niet te zullen  inlaten met hoe jij je onderneming laat groeien. 

Liever geen onnodige risico´s nemen met je project en je kapitaal? Best win je het advies van experts in om jou te adviseren in jouw keuze. Stuur ons vrijblijvend een email en we kijken eens wat we voor elkaar kunnen betekenen! 

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.